L'essance Week # 22 "Misk"

Cumartesi, Şubat 01, 2014

Hayvansı kokular yazı serisine bu hafta Misk ile son veriyorum, daha önce civet ve amber'i incelemiştik o yazılara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Civet: http://www.hiswardrobe.net/2014/01/lessance-week-20-civet.html
Amber: http://www.hiswardrobe.net/2014/01/lessance-week-21-amber.html

Misk, parfümörlerin ve parfüm endüstrisinin çok sevdiği bir notadır. Kullanımı çok yaygındır, özellikle alt notalarda kullanılır ve parfümde fixatif (sabitleme) etki yapar.


Misk'in parfümdeki etkileri çok çeşitlidir. Kullanımındaki çok küçük değişiklikler parfümün karakterini değiştirebilir. Örneğin Misk dozajına göre bir parfüme tatlı, kremsi, pudramsı, derimsi, baharatımsı hatta odunsu bir hava bile katabilir.

Misk erkek bir geyik türü olan Moschus Moschiferus'dan elde edilir. Bu zavallı hayvanın testislerinin hemen üzerinde bir beze bulunmaktadır. Bu bezenin içinde siyah toz (kömür gibi) gibi olan madde misk'in ta kendisidir!

Moschiferus geyiği bu bezeyi dişileri çekmek amaçlı pheromone salgılamada kullanır. İnsanlarda böyle bir etki olup olmadığı hala tartışılmaktadır.

Kesin bir bilgi olmamasına rağmen misk'in eskiden afrodizyak olarak kullanıldığı bilinir. Günümüzde bazı bilim insanları bu görüşe katılmaktadır,  bunun sebebi ise misk kokusunun testosteron kokusuna çok benzemesidir.

*Osmanlı mutfağında tatlılara hoş bir koku vermesi açısından kullanılırmış.

Misk özellikle Orta Doğu ve İslam kültüründe fazlasıyla bilinen ve değer verilen bir kokudur. Kuran'da cennette bulunduğu anlatılır.

*Türkçede Mis gibi kokmak misk'ten gelmektedir.

*Misk'in güzel koku vermesi amacıyla Cami harçlarına koyulduğu veya bazı camilerin sıvalarına koyulduğu bilinmektedir.

Günümüzde doğal misk üretimi kalksa da, misk fiyatının çok yüksek olması bu zavallı geyiklerin neslinin neredeyse yok olmasına sebep olmuştur. 1kg misk günümüzde 45.000 $ etmektedir. 1 kg misk elde etmek içinse 160 adet geyik öldürmek gerekmektedir.

*Misk 100-150 sene koku vermeye devam eder. Çok dayanıklıdır!!

Albert Baur, 1888 yılında laboratuvarında TNT patlayıcılar üzerine bir çalışma yaparken patlayıcıdan çok hoş bir koku geldiğini görür. Bu kokuyu parfüme meraklı arkadaşlarına koklattığında ona bu kokunun Misk olduğunu söylerler. Baur daha güçlü bir patlayıcı yapmayı başaramamıştır ama Sentetik Misk'i bulmuştur. İsmini Nitro-Musk koyar. Tabbi ki Nitro-Musk günümüzde dengesiz ve toksik olduğu için kullanılmıyor. Ama sentetik misk familyasına start verdiği için çok önemlidir!

You Might Also Like

0 yorum

Blog Archive

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe

yazar cafe

Bumerang - Yazarkafe