L'essance Week # 8 Parfüm Familyaları

Cumartesi, Eylül 28, 2013


Kıyafetler, renkler ve müzikler farklı gruplara ayrılabiliyor. Peki ya parfümler? Bu haftaki konum parfüm familyaları. Öncelikle belirtmeliyim ki bir parfümü sınıflandırmak çok zor bir iş. Örneğin ünlü iki burunun aynı parfümü farklı sınıflandırdığını görebilirsiniz. Bunun sebebi bir parfümün çok fazla gruba dahil olabilmesi ve her kişinin koku algısının farklı olmasıdır.
Parfüm grupları bu zorluklara rağmen çok önemlidir. Bir parfümden bahsedilirken öncelikle bu bilginin verilmesi gerekir.Eğer bu grupları kullanabilirseniz parfüm seçme işleminiz çok kolaylaşacaktır.

Öncelikle grupları geleneksel ve modern olmak üzere ikiye ayıracağız. Bu gruplardaki alt başlıkları öğrendikten sonra birlikte bir parfüm tarzı yaratacağız.

Geleneksel:

<!--[if !supportLists]
·         Tek Çiçeksi: Tek tip çiçek esansı üzerine yoğunlaşmış parfüm gruplarına denir.
·         Çiçek Buketi: Birden fazla çiçek esansının karıştırılması sonucu ortaya çıkan parfüm grubuna denir.
·         Amber ve "Oryantal": Tatlı ve hafif hayvansı kokular içeren geniş gruba denir. ambergris  veya labdanum’un, genellikle vanilya, tonka fasülyesi, çiçekler ve odunsularla karıştırılması sonucu oluşur.
·         Odun: Odunsu kokular üzerine yoğunlaşmış parfümlere denir. Genellikle sedir ağacı, sandal ağacı, öd ağacı içerir.  Paçuliyede sık sık rastlanır.
·         Deri: Genellikle açılışta deri akoru; alt ve orta notalarda bal ve ağaç notaları içeren parfüm familyalarına denir.
·         Chypre: Genellikle bergamut, meşe yosunu ve labdanum kokuları içeren parfüm familyasıdır.   Bu familya François Coty’nin 1917’de yarattığı Chypre adlı parfümden sonra ortaya çıkmıştır.
·         Fougère(füjer): Türkçesi eğrilti otu’dur. Alt kısımda lavanta, coumarin and meşe yosunu esintileride içerebilir. Çoğu erkek parfümü bu familyaya dahildir.

Modern

1945’den bu yana parfüm dünyasındaki teknolojik gelişmeler sayesinde sentetik moleküller geliştirilmiş ve farklı sınıflar ortaya çıkmıştır.
·         Parlak çiçeksi: Tek çiçeksi ve çiçek buketi gruplarını karıştırarak ortaya çıkan parfüm familyası.
·         Yeşil: Chypre ailesinin daha hafif ve modern olacak şekilde tasarlanmışıdır. Chypre’e dahil notalardan farklı olarak  kesilmiş çimen, ezilmiş yeşil yapraklar ve salatalık kokusu benzeri esanslar içerebilir.
·         Aquatic, Oceanic, veya Ozonic: Parfüm dünyasında en son oluşan gruptur. Grubun öncüleri Davidoff - Cool Water (1988), Christian Dior - Dune (1991)’dur. Okyanus suyu benzeri temiz ve ferahlatıcı kokulardır. Bu familya üyesi parfümler genellikle 1966 yılında pfizer tarafından bulunan calone(methylbenzodioxepinone) adlı bileşiği içerir.
·         Limon: Eski bir  parfüm familyasıdır. Limon esansının parlak ama kalıcı olmaması bu familyayı EDC grubu için ideal hale getirmiştir.
·         Meyvemsi: Limon dışındaki diğer meyvelerin esanslarını içeren gruba denir.
·         Gourmand: Tatlı veya pastane kıvamında neredeyse yenilebilir gibi kokan parfüm esansları içeren parfüm familyasına denir.  Bu grubun üyeleri genellikle vanilya, tonka fasülyesi, coumarin ve  sentetik yemek kokuları örneği verilebilir.


Örneğin sıcak bir yaz günü için rahatlıkla her yere kullanabileceğim beni ve karşıdakini yormayacak bir parfüm istiyorum. Parfüm meyve içermeli ama Fresh olması daha önemli bana deniz esintisini hatırlatmalı ve alt notalar ise çok tatlı olmasın ayrıca kalıcı olsun.
Bunu şu şekilde ifade edebilirz: Açılış limonumsu ve meyvemsi ama aquatic özelliği ağır basan temelinde de odunsu akorlar yatan bir parfüm J

ÖR: Joop! – Splash, Ck – One Summer Edition 2010, Chanel – Allure Homme Sport, Davidoff – Cool Water…

Editör: Berke Dere 
Info:  
-->

You Might Also Like

2 yorum

  1. Odun ve gourmand :) Favorilerim!

    YanıtlaSil
  2. Berkecim öncelikle emeklerine sağlık. Bugüne kadar yazdıklarını okudukça parfüm hakkında hiçbir şey bilmediğimi öğrendim. Bundan sonra verdiğin bilgiler doğrultusunda parfüm seçimime özen göstereceğim. Teşekkürler, başarılarının devamını dinlerim...

    YanıtlaSil

Blog Archive

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe

yazar cafe

Bumerang - Yazarkafe