2016 Sosyal Medya Trendleri

Perşembe, Aralık 31, 2015



Asıl mesleğim olan sosyal ve dijital medyaya yönelik araştırmalarımı ve düşüncelerimi de artık buradan paylaşacağım. Bunlardan ilkini 2016'nın sosyal medya trendleri üzerine yazmak istiyorum.



1- Artık Metin değil Görsel aratacağız! 


Aslında en çok zorlandığımız şey aradığımız ve aklımızda olan görseli yazıya dökmektir. Bunun için nereden nasıl başlasak, hangi anahtar kelimeleri kullansak diye düşünüp dururuz. Eğer şansımız varsa o görsele ait birkaç kelime aklımıza gelir ve doğru içeriğe o şekilde ulaşmaya çalışırız. Ama artık devir değişiyor. İlk olarak Google'ın 2015'in başında başlattığı görsel arama teknolojisi artık diğer sosyal medya sitelerine de sıçrıyor. Bunlardan en başarılısı ise 2015'in son aylarında Pinterest'in hayata geçirdiği görsel arama seçeneği.

Bir gün ofiste arkadaşımla görsel ararken, birden onun görsel üzerinde bir pencere seçtiğini ve sol taraftada oradaki ile birebir uyumlu görselleri listelediğini gördüm. Böylece Pinterest'in bu müthiş tool'u hayata geçirdiğini öğrenmiş oldum. 2016 yılında Google bu arama şeklini daha da geliştirecek. Ve tabii olası olarak facebook gibi diğer sosyal medya mecralarına da bunun sıçraması.

Peki marka ya da bir blogger olarak bunu nasıl kullanabileceğiz? öncelikle görselin önemi daha da artacak. Seçtiğimiz görsellerin bize özel oluşu farklılığı ve öne çıkmayı kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra görsele ekleyeceğimiz ufak logolar ya da etiketler, bizden yayınlanan görsellerin toplu halde görünmesini de sağlayacaktır. Yani görsel hashtag'lerden bahsediyorum. Seçilecek görsellerin çok karışık olmaması, yalın ve net olması, verilmek istenilen mesajı anlatması da önem taşıyor.



2- Videolar artık 360 derece olacak.

Videoları şimdiye kadar sadece 180 olarak izleyebiliyorduk. Sadece o kadrajda olanları görüyor, işin arkasında neler olduğunu bilmiyorduk. Artık yeni yıl ile birlikte kameranın arkasını da görme şansı yakalayacağız. Özel bir kamera ile yapılan bu çekimlerde, izleyiciler özel bir sistem gerektirmeden videoyu izlerken, istedikleri yöne açıyı yani bakışlarını çevirebilecekler.

Bunu ilk kullanan marka Nescafe oldu. hayatı 360 derece yakala! mottosuyla yola çıkan marka, bu özel kamera ile çok yaratıcı bir içerik çekti.

3- Facebook Instant Articles

Bu özellik artık haberlere ulaşmak için vakit kaybetmemizi engelliyor. Mikro bir blogu facebook içerisine gömerek içerikler üretmemize sağlayan bu sistem sayesinde, Facebook kullanıcıları zaman kaybetmeden ilgili habere ulaşabiliyor, fotoğraf veya videoyu anında ve yüksek kalitede izleyebiliyor. 2016'da bir çok markanın kendi Facebook Instant article'larını oluşturmasını bekleniyorum.

Detaylar için: https://instantarticles.fb.com/

4- Facebook Mention

Eğer Facebook'ta onaylı bir fan sayfanız varsa buradan takipçilerinizle anında iletişime geçebiliyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde Mashable'ın yaptığı gibi live broadcast yayınları yapabiliyorsunuz. Bu özelliğin diğer sayfalara da geçmesini bekliyorum.

Detaylar için: https://www.facebook.com/about/mentions/

5- Snapchat Discover

Snapchat'ın Ocak 2015'te sunmaya başladığı bu özellikten şimdiye kadar belirli markalar faydalanabiliyordu. Artık kullanıcılar diledikleri markaları buradaki discover'dan takip edebilecek. Yani Snapchat buradan reklam da almaya başlayacak.

You Might Also Like

1 yorum

  1. Göze merhaba, son decere faydalı bir blog post olmuş, tebrik ediyorum. Faydalandım, ufuk açıcı buldum...

    YanıtlaSil

Blog Archive

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe

yazar cafe

Bumerang - Yazarkafe