L'essance Week # 5 ''Le Male by Jean Paul Gaultier''

Cumartesi, Ağustos 10, 2013

<![endif]-->

Görsel

Bu haftaki yazım için tekrar parfüm analizi konusuna döndüm ve inceleyeceğim parfüm ise Jean Paul Gaultier’nin efsaneleşmiş parfümü “Le Male”. Parfüme geçmeden önce tasarımcımızı tanıyalım. JPG ’52 doğumlu bir fransız tasarımcı. ’82 yılında kendi ismini taşıyan moda evini kuruyor. O günden beri moda sektörünün önemli isimlerinden. 2004-2010 yılları arası Hermes gibi bir firmanın kreatif direktörlüğünü yaptığınıda belirtmeliyim. JPG markası her sene 30 milyon euro civarı satış yapıyor ve bu gelirin yarısı parfümden geliyor.

 Görsel

JPG çok önemli bir isim ama övgünün asıl sahibi bu parfümün arkasındaki burun Francis Kurdjian!! İsmini ilk kez duymuş olabilirsiniz fakat ’65 doğumlu bu tasarımcı parfüm dünyasında depremler yaratmayı başarmış biri. 21 yaşında meşhur parfüm okullarından ISIPCA’da eğitim görmeye başlayan Kurdjian için dönüm noktası ’95 senesi oluyor.  JPG kendisinden marka için bir erkek kokusu yaratmasını istedi, 26 yaşındaki Kurdjian ise “Le Male” i yapmayı başardı. Parfüm küçümsenicek bir parfüm değil halen amerika, avrupa ve avustralya listelerinde ilk 3’te!!!!  2009 yılında ise Kurdjian kendi niche parfüm evini kurdu, Maison Francis Kurdjian.
Tasarladığı bi kaç parfümü yazmak istedim. Belki kendisiyle çoktan tanışmışsınızdır.

 Görsel

Acqua di Parma Iris Nobile (2004, with Françoise Caron)
Christian Dior Eau Noire (2004)
Christian Dior Cologne Blanche (2004)
Davidoff  Silver Shadow (2005)
Elie Saab Le Parfum (2011)
Elizabeth Arden Green Tea (1999)
Gianfranco Ferre Ferre Rose (2007, with Alexandra Jouet)
Giorgio Armani Mania for men
Guerlain Eau de Lit (home fragrance, 2006)
Guerlain Rose Barbare (2005)
Jean Paul Gaultier Fleur du Male (2007)
Jean Paul Gaultier Gaultier2 (2005)
Jean Paul Gaultier Le Beau Male (2013)
Jean Paul Gaultier Le Male (1995)
Jean Paul Gaultier Ma Dame (2008)
Jean Paul Gaultier Monsieur Eau du Matin (2008)
Kenzo Eau de Fleur de Magnolia (2008)
Lancome Miracle Homme (2001)
Lanvin Rumeur (2006)
Narciso Rodriguez For Her (2003, with Christine Nagel)
Narciso Rodriguez For Him (2007)
Versace Versus Time for Pleasures (2002)
Yves Saint Laurent Kouros Eau d’Ete (2002)


Le Male aromatik füjer olarak tanımlanmış.
Le Male’in notaları ise:
Açılış Notaları : Nane, Lavanta, Bergamut, Kakule, Yavşan/Pelin
Orta Notalar : Kimyon, Safran, Tarçın
Son Notalar : Sedir Ağacı, Santal, Tonka Fasülyesi, Vanilya, Sandal Ağacı



Le Male’i sıktığınızda burnunuza ilk olarak keskin bir nane gelecek, hemen ardından ise lavanta ve kimyon oyuna dahil olacak. (Açılış biraz sert olduğundan sevmeyebilirsiniz.) Lavanta ve nane açılışın başrolünde, kimyonu ise algılamak bu ikili kadar kolay olmuyor ama kimyonda harmanın önemli bir parçası. Bu koku 5-10 dk boyunca sürüyor, sonra ise parfüm ısınmaya başlıyor bunun sebebi ise harmandaki vanilya. Evet bu noktadan sonra nane ve lavanta her geçen saat azalarak oyunu terkediyor ve parfüm vanilya bombası oluyor.  Sonlarda vanilyanın yanında sedir daha belirginleşiyor ve böylece koku tenden kayboluyor.  Genel olarak (açılışı saymazsak) vanilya ve naneli bir bebek pudrası gibi, nane ve vanilyada ki sentetiklik algılanıyor ama tarçın ve kimyon harman kalitesini arttırmış.
Le male kontrastlar üzerine kurulmuş bir parfüm. Aynı anda geleneksel ve modern, yumuşak ve sert. Lavanta parfüme geleneksel yönünü verirken nane modernleştirmiş/sertleştirmiş ve vanilya ise yumuşatmış. Harman iyi tasarlanmış. Parfümü kokladığınız zaman kontrast derken ne demek istediğimi anlayacaksınız.


 Görsel

Le Male uzun süredir kullandığım bir parfüm ve her zamanda koleksiyonumda olacaktır.  Designer oyununa yeni bir soluk getirdiği için klasikleşti hatta efsane oldu. Koleksiyonunuzda mutlaka bulunması gereken bir parfüm. Arkadaşlarımdan seneler boyunca aldığım tepkilerde bunu doğruluyor, şu ana kadar üzerimde kokuyu alıpda beğenmeyen kimseyi görmedim.
Gelelim fiyata, bu parfüm klasik designer parfüm fiyatında , parfümerilerden 100ml’lik şişeyi 150-200 tl civarı alabilirsiniz .Çok sahtesi yapılıyor aman dikkat! Birde le male’in farklı variasyonları var özel üretim seriler ve yeniden yorumlanmış halleri, bunları Le Male ile karıştırmamak lazım.
Le Male kullanırken tetikte dikkatli davranın, kalıcı ve yansıyan bir parfüm. Sabah evden çıkarken sıkarsanız akşam duş almadan başka bir parfüm sıkamazsınız hala koku hissedilir. 4-6 saat boyunca parfüm çok iyi yansıyor sonra ten kokusu olarak kalıyor.
Genellikle parfümün negatif tarafları; kış mevsiminden başka mevsimde kullanışlı olmaması ve çok kişi tarafından kullanılmış/kullanılıyor olması denebilir.
Not : Parfüm 18 senedir piyasada olduğunda ötürü formülünde oynamalar oldu, sertliğinin (kalıcılığının)azaldığı söyleniyor. Gerçi ben yeni versiyonun  kalıcılığını bile gayet iyi buluyorum 


Görsel 
Le Male - Jean Paul Gaultier
Puan : 9/10
Kalıcılık : 12-16 saat
Mevsim : Sonbahar/Kış
Ortam : Günlükde kullanılabilir ama gece için daha ideal!
Yaş : 20 – 40











You Might Also Like

3 yorum

  1. Merhabalar,
    Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  2. Selda Hanım Merhaba,

    Blogunuzu takibe aldık biz de ilgiyle takip edeceğiz sizi :) Güzel yorumunuz için teşekkür eder saygılarımızı sunarız :))

    HisWardrobe Team

    YanıtlaSil
  3. Kardeşim Berke,

    Yine muhteşem bir yazı yazmışsın. Sayende parfüm kültürümüz gelişiyor ve daha çok bilgi sahip oluyoruz. JPG'den Le Male benim de severek kullandığım eski bir parfümdü. Gelecek yazılarını merakla bekliyorum :)

    Sevgiler,
    Göze

    YanıtlaSil

Blog Archive

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe

yazar cafe

Bumerang - Yazarkafe