L'essance Week # 7 Parfümde Konsantrasyon

Cumartesi, Eylül 21, 2013






Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız parfümlerin üzerinde yazan Eau de Toilette veya Eau de Parfum’ün ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü? Bu hafta bu farklılıklardan bahsedeceğim, yani konumuz parfüm konsantrasyonları.





Not : Bu yazının daha rahat anlaşılması için öncelikle 3. Hafta yayınlanan esans ve içerikleri ile ilgili yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Bu yazıya aşağıdaki linke basarak ulaşabilirsiniz.


Parfümlerin büyük bir kısmı ethanolden (alkol) oluşur fakat asıl önemli olan şişenin içindeki esans miktarıdır. Bu miktar parfümün kalıcılığını, yansımasını ve fiyatını belirler. Esans miktarı ile bu 3 lü arasında doğru orantı vardır. Fakat esans miktarını arttırmak parfümün yapısını bozabilir. Örneğin elinizdeki parfümün esans miktarını arttırırsanız kalıcılık ve yansıma artacaktır ama koku kesinlikle değişecektir. Bu sebeple parfümün yan ürünleri veya daha yüksek konsantrasyonlu ürünleri çıkartılırken karışımda değişiklikler yapılabilir.





  • ·     Konsantre Parfüm : Parfüm esansı konsantrasyonu %15-40 arasında değişen kokulardır Saf(konsantre) parfümler her zaman için diğer versiyonlarından pahalıdır ve küçük şişelerde satılırlar. Bu parfümler çok kalıcı oldukları için genellikle sprey şişeler içerisinde satılmazlar ve az miktarda kullanımı yeterlidir



  • Parfüm(ESdP): Diğer bir adıyla Esprit de Parfum, Parfüm esansı konsantrasyonu %15-30 arasında değişen kokulardır. Daha az kullanımla uzun süre etkili olacaktir. Tipik bir parfüm cilt tipine göre 6 saate kadar etkisini yitirmez.


  •      Eau De Parfum(EDP): Diğer bir adıyla “millésime”Parfüm konsantrasyonu %10-20 arasında değişen ve EDT'den daha yoğun kokulardır. Saf parfüme göre daha ucuz olup etkisi daha uzun  sürmektedir. EDP'de kullanılan alkol oranı her zaman için EDT versiyonundan daha fazladır.


  • Eau De Toilette(EDT): Parfüm konsantrasyonu %5-15 arası değişen kokulardır. Genellikle gün içerisinde kullanıma uygundurlar. EDP versiyonundan daha ucuzdur ve etkisi daha az sürmektedir.


  • Eau De Cologne(EDC): Parfüm konsantrasyonu %3-8 arasında değişen kolonyalardır. Etkisi 2-3 saati geçmez.


  • Splash(EDS): Parfüm konsantrasyonu %1-3 arasında değişen kolonyalardır Diğer bir adıyla Aftershave, EDC'den daha hafif ve daha popüler bir opsiyondur. Etkisi 1-2 saat sürmektedir. Aftershave'ler genellikle hassas ciltler için daha uygundur.






Esanslar sadece yukarıdaki parfüm/kolonya çeşitlerine değil krem, şampuan, vücut yağı vb gibi ürünlerede atılır. Tabiki bu ürünlerdeki esanslar çok az miktardadır, içindeki nota miktarı çok azdır ve harman kalitesi bi parfüm seviyesinde değildir(head&shoulders, clear, blendax vb…). Önemli markalarda hediye seti şeklinde parfümün yanına ek olarak vücut losyonu ve krem gibi ürünler eklemişlerdir. Bu ürünlerin parfümle birlikte kullanımı doğal olarak kalıcılığı ve yansımayı arttırır.




Editör: Berke Dere 
Info:  


You Might Also Like

1 yorum

  1. Parfüm tipleriyle ilgili kafaları kurcalayan detaylara açıklık getirmesi açısından çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Blog Archive

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe

yazar cafe

Bumerang - Yazarkafe