L'essance Week #3 '' Nota Nedir? ''

Cumartesi, Temmuz 27, 2013

      Öncelikle ilk iki yazıma olan ilginizden dolayı teşekkür ederim. Aldığım feedbacklerde çoğu kişinin üst,orta ve alt notalar hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyduğunu fark ettim, bu sebeple bundan sonra ki yazılarımın bir kısmında sizlere parfüm dünyasıyla ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Bu bilgiler sayesinde yapacağım parfüm analizlerinin daha netleşeceğıini ve detaylanacağını düşünüyorum.


 Görsel


Nota Nedir?
Nota parfüm sıkıldığında burnunuza gelen kokunun içeriğidir. Böyle söylendiğinde anlaşılması zor oluyor, ben bunu örnekle anlatmayı daha çok seviyorum. Parfümü bir resim olarak düşünürsek notalar onu oluşturan renklerdir. Dolayısıyla 1 tane, 5 tane veya 50 tanede olabilir tabi ki çok nota olması parfümün kalitesini göstermez, tıpkı resimde fazla renk kullanımının gözü yorduğu ve resmi karaktersiz yaptığı gibi. Parfümde tıpkı resimde olduğu gibi bir karakter olacaktır. Bu karakterin oluşması için birbiriyle uyumlu notalar seçilmeli ve parfümün derinliği oluşturulmalıdır(3 katman).
·         Üst Nota
                Bu notalar hafif ve küçük moleküllerden oluştuğu için kolay buharlaşırlar. Bu sebeple burnunuz ilk olarak bu kokuları yakalayacaktır.Parfümle ilgili ilk izlenimlerinizi bu notalardan aldığınız için bu notalar çok önemlidir. Bu notalar genellikle limon, bergamut, zencefil, lime, neroli(acı portakal), adaçayıdır…
·         Orta Nota
                Kalp notaları olarakta adlandırılır, üst notalara göre daha kalıcıdırlar. Parfümün karakteri açısından çok önemlidir. Ayrıca alt notların istenmeyen izlerini kapatır ve üst notaları tamamlayıcı görev üstlenirler. Ancak 2 dk – 2 saat sonra net olarak anlaşılabilirler(Üst notaların yoğunluğuna bağlı). Bu notalar genellikle kakule, biber, küçük hindistan cevizi(muskat), biberiye, papatya, selvi, lavanta dır…
·         Alt Nota
            Parfümün tenden kaybolmasına yakın ortaya çıkarlar bu parfümün kalıcılığına/yoğunluğuna bağlı olarak   1 saatte sürebilir 12 saatte. Temayı üst ve orta notalar verir. Alt notalar ise derinlik ve sağlamlık verir. Bu kalıcılığın sebebi koku moleküllerinin ağır/büyük olması ve dolayısıyla yavaş buharlaşmasıdır. Bazı hayvan bazlı kokular ör:misk kullanım yoğunluğuna göre 24 saatten fazla kaldığı görülür. Bu notalar genellikle kabe samani(vetiver), vanilya, paçuli, sandal ağaci, sedir ağaci, misk, amberdir…


NOT : Yukarıda verilen esans örneklerinin sayısı ve çeşidi temsili olarak verilmiştir. Her katman için yüzlerce nota örneği yazılabilir.Ayrıca notaların yerleride sabit olmak zorunda değildir, örneğin bergamut orta nota olarakta kullanılabilirken, lavantada üst notalarda kullanılabilir.

Görsel



Notalarin Etkileşimi
Esanslar karıştırıldıgında kimyasal etkileşimler meydana gelir bu da esansın kokusunu farklılaştırır. Örneğin lavanta ve nane esanslari karıştırıldığında lavantanın yapisi naneden dolayı değişebilir. Bu değişiklik kötü yönde olmak zorunda değildir. Sadece parfüm tasarlanırken her adımda koklanmali ve parfümdeki değişiklikler teyit edilmelidir. Üst, orta ve alt notalarin hepsi birbirleriyle etkileşime girebilirler.


 Görsel













                         

Yukarıdaki piramit parfümlerin içerdiği esans miktarlarını göstermektedir. Örneğin 15ml üstnota karışımı koyuluyorsa 65 ml alt nota karışımı koyulmalıdır. Tabi ki bu sayılar değişkenlik gösterebilir. Ama piramit mantığı değişmez.
Görsel


Kendi parfümünüz içinde hangi notalar olduğunu merak ediyorsanız http://www.fragrantica.com/ sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim!! Arama bölümüne istediğiniz parfümün adını girmeniz yeterli!!!
Bundan sonra ki yazılarımda geleneksel ve modern parfüm familyalarından, Niche parfümden, Niche-Designer farkından ve Eau de Parfum, Eau de Toilette farkının ne olduğundan bahsedeceğim. Beni takip etmeye devam edin!!!

You Might Also Like

5 yorum

  1. Parfümün teknigini ogrenmek cok faydali oldu. Tesekkurker

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler işe yarayabilecek bilgiler

    YanıtlaSil
  3. bu konuda bir yazı yazmanız için mail göndermiştim. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Allah razı olsun sizden. Mübarek ramazan gününde büyük sevaba girdiniz. Şimdi parfüm koklamak oruç bozar mı diye bir soru soracağım cevaplarsanız sevinirim. Hayırlı günler

    YanıtlaSil
  5. Azzaro-Chrome ve Armani-Acqua di Gio kullanıyorum söyledğiniz siteden baktım ilginç bi şekilde ikisinin notalarıda çok benzer, bu tarz başka ne önerebilirsiniz!!!!

    YanıtlaSil

Blog Archive

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe

yazar cafe

Bumerang - Yazarkafe