L'essance Week # 20 "Civet"
Cumartesi, Ocak 18, 20143 şubat'ta Paris'e gideceğim, dolayısıyla 3 yazı daha yayınladıktan sonra biraz ara vermeye karar verdim. Bu 3 yazıyı ilgi çekici ve şaşırtıcı olduğunu düşündüğüm konulardan seçtim. Şimdiden uyarıyım bu kısa yazı serisi, pazarlamacıların kafanızda yarattığı büyülü parfüm dünyasını zedeleyebilir. Sıkı durun çünkü bu serinin ismi hayvansı kokular.
Üst, orta ve alt notalardan daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Hayvansı notalar parfüm piramidinde alt kısımda yer alırlar, ve parfüm dünyası için çok önemlidirler. Bu seriye geçmeden önce notalarla ilgili yazımı tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim:
http://www.hiswardrobe.net/2013/07/lessance-week-3-nota-nedir.html
Bu haftaki notamız Civet;
Civet Etiyopya, Filipin ve Bangladeş civarlarında bulunan kedigil etobur bir hayvandır. Kaplansı bir havası olan bu kedinin ağırlığı 1,5-4,5 kg boyu ise 45-75 cm arasındadır. Bu hayvanın parfüm dünyası için önemli olmasının sebebi panik veya heyecan halinde anüsünden salgıladığı sıvıdır.
Bu salgılamanın asıl amacı. Dişilere seslenerek çiftleşmeyi sağlamak ve rakip erkeklere "ben burdayım" mesajı vermektir. Bunu sağlamak için hayvan poposunu taşlara sürterek kokusuyla bir çeşit iz bırakır.
Civet'in içinde civeton adı verilen misk benzeri bir molekül vardır. Parfüm dünyasının ilgisini çekende aslında bu moleküldür. Saf halde gübreden farksız kokan bu salgı(evet.. kokladım) 1000/1 oranında seyreltilmesi halinde çok güzel bir koku verirken parfümün kalıcılığınında 2 katına kadar arttırır.
Civeton'un eldesi tahmin ettiğiniz gibi hiç hoş bir işlem değil. 2 şekilde yapılmaktadır:
- Fıçı Yöntemi: Hyavan fıçının içine konur ve yuvarlanır. Korkan hayvanın popo kısmındaki kapak açılır ve salgı alınır.
- Kafes Yöntemi: Flash ışıklar ve yüksek sesil müzik hayvanı heyecanlandırır. Küçük kafesteki popo kısmına gelen kapak kaldırılıp salgı spatula yardımıyla alınır
İçinde Civet kullanılan parfümler
- Chanel - No5
- Calvin Klein - Obsession
- YSL - Kouros
- Guerlain - Jicky ...
Kopi Luwak Kahvesi: Civet kedisi kahve çekirdeğini bütün olarak yutar. Kedinin midesindeki enzimler sayesinde kahveye acı tat veren proteinler yok olur veya azalır. Yeni oluşan tat koyu bir çikolata ve hafif küflü bir tattır. Hayvan dışkısıyla tam olarak sindiremediği kahveyi bütün olarak atar.
Şaka gibi olsada bu kahvenin ticaretini yapan insanlar çalılıklarda bekleyerek hayvanın idrarını beklerler. Sonrasında gübre içinden tek tek kahveleri toplarlar. Bu çekirdekler yıkanır, kurutulur ve satılır. Dünyanın en pahalı kahvesidir.
Kıyaslama yapabilmeniz için söylüyorum:
- Türk Kahvesi 1kg : 15 $
- Starbucks Kahvesi 1 kg : 40 $
- Kopi Luwak Kahvesi 1 kg : 750 $
0 yorum