Mavi'nin Asaleti

Pazar, Ocak 05, 2014





 Mavi’nin Asaleti
Yer de ve gökte olan tek renk mavidir. Hem deniz, hem de gökyüzü mavi renginde ahenk içinde buluşur. Bu rengin benim favorim olmasının nedenide belkide budur. Mavi rengi, özgürlüğü, enginliği ve derinliği ifade eder. Bu yüzden kıyafetlerde de mavi rengini görmek hoşuma gider. Aynı zamanda da psikolojide Mavi, mutluluğu ifade eder. Yani mutlu olmak için sık sık mavi giyinmekte yarar var.
Mavi’nin üç ana renkten biri olduğunu bilmeyen yoktur. Peki bu rengin ismi, Türkçe’mize nereden gelmiştir? Arapça "ma" su anlamına gelmektedir. Mavi sözcüğü Arapça "su gibi" anlamına gelen Ma'i sözcüğünden Türkçe'ye geçmiştir. Kâşgarlı Mahmud'un 1073 yılında Araplara Türkçe öğretmek için yazdığı sözlük olan Divân-ı Lügati't-Türk adlı yapıtında çaqır (çakır) ve gök (kök) sözcükleri mavi anlamında kullanılır. Bu sözcükler günümüzde de zaman zaman mavi anlamında kullanılır.
 
 

Mavi Takım Elbise

 İlk kez Saint Louis (1214-1270) olarak bilinen Fransız Louis IX tarafından giyilen zaman mavi,13. yüzyılda Avrupa'dazengin ve güçlü, yüksek moda renk olmuştu. Bununla birlikte mavi, Avrupalı ​​prensler  ve sonra tüccarlar ve bankacılar, ciddiyetini göstermek için mavi takım elbiseler giyindi. 14. Yüzyılda ise nasıl olduysa siyah mavinin yerini aldı. Buyüzden artık Siyah’ın asil bir renk olduğunu düşünüyoruz ama aslında asil olan mavi renkti.

Mavi modası yavaş yavaş  17. Yüzyılda mahkeme salonlarına geri döndü ve aynı zamanda son derece ayrıntılı tavuskuşu’nun renklerindeki gibi - parlak bir renk paleti bir parçası olarak  mavi kullanılmaya başlandı., Modern mavi takım elbisesi, 17. Yüzyılın ortasında İngiltere'de baş gösterdi. 1665’de Londra yangınından sonra, İngiltere Kralı II Charles, saray’da basit montlar , yelekler ve pantolonlar giyilmesini istedi ve renk paleti , mavi , gri, beyaz ve deve tüyü’ne döndü. Daha sonra bu durum yaygın olarak taklit edildi, erkek modası bu tarzı benimsedi neredeyse bütün Londra tüccar sınıfının bir üniforması haline geldi.

19. yüzyılın başlarında , Kıralcekte King George, IVRegency sırasında ,mavi takım giyindi. Saray terzisi George Beau Brummel adında bir saray mensubu tarafından dikilen vücuda oturan takım elbisesi yeni bir devrim oldu . Yeni stil diz boyuyla pantolon, önceki yüzyılın çorabı yerine vücudu uzun dar pantolon sığdırmak için uzun bir kuyruk ceket kesimi yarattı. Bedene değil giysi formuna dikkat çeken terzi , mavi ve gri gibi düz renkler kullandı . Brummel dediki" Eğer insanlar sokakta dönüp size bakıyorsa, iyi giyimli değilsiniz. "
 Bu moda Londra topluma ve üst sınıflara, Prens Regent tarafından benimsetildi. Başlangıçta ceket ve pantolon farklı renklerdeydi. Ama 19. yüzyılda tek bir renktakım elbise moda haline geldi . 19. Yüzyılın siyah takım elbisesi İngiltere ve Amerika'da işadamlarının üniforması haline gelmişti. 20. yüzyılda , siyah takım elbise , büyük ölçüde koyu mavi ya da gri takım elbise’nin yerini aldı.

Çeşitli Kültürlerde Mavi
Azurro, İtalya'nın ulusal rengidir. Açık mavi bir rengi vardır.
Mavi, Hindistan'ın ulusal spor rengidir. Laikliği temsil eder
Mavi rengi, çevresi okyanusla veya denizle çevrili ülkelerin bayraklarında kullanılır (örn. Avusturalya).
Mavi, beyaz ile birlikte Somali, İskoçya, Finlandiya, Guatemala, Honduras, Yunanistan, İsrail, Nikaragua gibi ülkelerin ve Birleşmiş Milletler'in bayraklarında barışı temsil etmek amacıyla kullanılır.
Mavi, sarı ile birlikte İsveç, Kazakistan, Ukrayna, ve Barbados ülkelerinin, yeşil ile birlikte Brezilya'nın, kırmızı ile birlikte Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Çad, Romanya, ve Moldova ülkelerinin bayraklarında kullanılır.
Türkler de genellikle bayraklarında mavi ve mavinin tonlarını kullanmışlardır. Göktürk bayrağı, Gagavuz bayrağı, Azerbaycan bayrağı, Kazakistan bayrağı, Doğu Türkistan bayrağı, Irak Türkmenleri (Türkmeneli) bayrağı, Hazar Devleti bayrağı, Büyük Selçuklu Devleti bayrağı, Karamanoğulları bayrağı, Akkoyunlular bayrağı, Kazak Hanlığı bayrağı, Türkistan Milli Devleti bayrağı İdil Ural Devleti, Altay, Balkar, Başkurdistan, Karaçay, Kalpakistan, Taymir, Tuva, Yakutistan gibi tarihi ve çağdaş Türk devletlerinin bayraklarında mavi ve mavinin değişik tonlarının olduğu görülmektedir.
    Yahudilik'te ise mavi; mavi gök ve denizin rengi olduğundan tanrısallık vasfını simgeler.










Hepinize masmavi bir gün dilerim!
Sevgiyle,
Göze ŞENER
www.hiswardrobe.net

You Might Also Like

3 yorum

  1. O renkler ne kadar güzel öyle bayıldımmm :)

    YanıtlaSil
  2. Biz de mavi'nin her tonuna bayiliyoruz :)))

    YanıtlaSil
  3. Benettondaki yazınıda çok beğenmiştim bu yazıda süper olmuş!

    YanıtlaSil

Blog Archive

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe

yazar cafe

Bumerang - Yazarkafe